Zomerfeest verslag 2013

22 juni 2013

Vandaag hebben we ons tweede feest gehad — het zomerfeest Iwan Koepala.

Zoals u al weet, is het het feest van natuur: van de zon, water en planten. Veel tradities zijn daarop gebaseerd, en op sommige van deze tradities hebben we ons feest gebouwd.

Op een gezellig weitje onder de bomen werd een tent opgezet, waaronder een tafel met fotoboeken van Russische steden en verschillende Russische voorwerpen stond. Lapti en een mandje van berkenbast, beschermers, chochloma, lakdoosje palech, matrjosjka's, sierhanddoek roesjnik — de gasten konden alles bekijken, vasthouden en antwoorden op de vragen krijgen.

En toen heeft de haan gekraaid, en iedereen werd uitgenodigd om een mini-voorstelling bij te wonen: Iwan en zijn kinderen Masja, Nastja en Andrej waren over het feest aan het praten. Iwan installeerde het wiel en maakte "het vuur" aan, en de kinderen stelden vragen:

"Wat is dat voor feest?" — "Dit is het feest van de zonnewende, van de zon, water en grassen".
"En waarvoor is het vuur?" — "De zon speelt een belangrijke rol in dit feest, en een wiel lijkt op de zon. En je mag over het vuur springen om nog gezonder te worden".
"Waarom water?" — "Vroeger dachten mensen dat het water op deze dag heel bijzonder is, en er was een traditie om elkaar met het water te besproeien om gelukkig en gezond te zijn".
"En wat deden de mensen met grassen?" — "Ze maakten die vast aan de riem zodat de grassen hun konden beschermen tegen ziektes. En dieren en grassen konden met elkaar op deze dag praten".
"Waarover?" — "Ze wisten het geheim over een schat. En waar die schat zit, dat wist de varen".

Natuurlijk gingen we allemaal samen de varen zoeken maar de Boom — Bosbeschermer — liet ons niet in het bos. Eerst moesten we laten zien dat we goed begrijpen wat voor feest dat is. En daarvoor gingen we spelletjes doen en opdrachten maken.

Eerst gingen alle mensen over het vuur springen, wie het hoogst en langst kan. O, hoe probeerden de kinderen, en ook volwassenen, zo goed mogelijk te springen! Tussendoor lieten de kinderen het vuur niet doven: ze gooiden op eigen initiatief stokjes op het vuur.

Alle kinderen kregen gekleurde lintjes en versierden een boom.
Daarna speelden we "Het beekje": iedereen stond per twee in een rij en gingen achter elkaar in een soort tunneltje. Zelfs de regen stopte ons niet! En kinderen, en volwassenen hadden lol.
En toen kwam de tijd van het touwtrekken en zakspringen.
Vervolgens kreeg elk kind (en sommige volwassenen) een graskransje, en allemaal gingen we naar de vijver om de kransen in het water te gooien voor geluk.
Wie het snelst kan gingen de kinderen terug naar het vuur, dronken limonade en gingen weer naar de Boom om te vragen of we misschien nu naar het bos mochten.

Ja, dat mochten we. Wat was het belangrijkste op het feest? Die letters moesten we in het bos zoeken om het woord te maken. De kinderen vonden in een ogenblik alle letters en maakten het woord. ZON!
En daarna maakten de Russische kinderen het woord СОЛНЦЕ.

Maar hoe zat het met de varen en de schat? De hond bracht een tasje naar de Boom, waarin een briefje zat: "Goed gedaan! De varen groeit in het bos, naast drie bomen".

De kinderen vonden de varen heel snel, en niet een maar twee! En nu? Ze begonnen op allebei de plekken te graven en onder een varen zat inderdaad de schatkist!

Iwan bracht die naar het vuur, opende de kist en daarin... Elke kind kreeg een beschermer-poppetje en zaadjes.

En het besproeien met water dan? Dit deden we ook! Iedereen kreeg sproeiflesjes en toen begon zo'n plezier! En in de berg stro waren ook nog kleine speeltjes verstopt. Wat je vond — kon je mee naar huis nemen.

De sfeer was heel gezellig en warm ondanks de regen en wind, en iedereen was heel blij.

Onze fotograaf, Nadezhda, maakte geweldige foto's, die kunt u binnenkort zien en bestellen op deze website. Een impressie-videofilmpje kunt u over een tijdje ook bestellen.

Lieve gasten, hartelijk dank dat jullie bij ons op het feest geweest zijn en zo aktief waren! Tot de volgende keer, in de winter!

 

Kaart

27 mei 2013

Ons feestje gaat hier plaatsvinden!

kaart

 

Weer

16 mei 2013

De voorbereidingen voor het feest gaan door. Laten we hopen dat het weer ons niet in de steek laat!

 

Jaar van Nederland en Rusland

19 april 2013

Iets leuks: het jaar 2013 is het jaar waarin we de eeuwenlange verbondenheid tussen Nederland en Rusland vieren.
Het eerste winterfeestje van Ded Moroz in Oss vond in januari 2013 plaats, en het eerste zomerfeestje Iwan Koepala zal in juni 2013 plaats vinden.

Toeval? ;-)

 

Inschrijven

29 maart 2013

Vanwege kleine cadeautjes die wij voor de kinderen hebben voorbereid, willen we graag weten hoeveel kinderen er ongeveer komen.
Het feest is gratis maar wij zouden zeer op prijs stellen als jullie laten weten (hier of via Facebook) of uw kind(eren) op het feest zijn.

Het evenement vindt op 22 juni in het park van Ussen plaats. Een paar weken van tevoren laten we weten waar het precies is.

 

Feestvoorbereidingen

29 maart 2013

De voorbereidingen voor het Koepala-feest gaan goed vooruit: het scenario is klaar en alle acteurs beginnen met het repeteren, bijna alle rekwisieten hebben we en bijna alle kostuums.

Wij hebben een fotograaf, Nadezhda. Een cameraman, Patrick. En een assistent, Svetlana.

 

Nieuw idee

15 februari 2013

Zoals u misschien al zag, zijn het menu van de website en de project-pagina een beetje veranderd. Dit is niet zomaar: wij hebben nog een feest bedacht, dat we heel graag in de zomer willen organiseren en wij hopen dat jullie het leuk vinden.

Dit is het feest Iwan Koepala, het draait om natuur daarom plannen we het in de open lucht te houden.

Wij hebben al een passende datum gekozen en het verzoek om het feest te houden naar de gemeente gestuurd.

 

Acheraf

13 januari 2013

Vandaag hebben we met ons team besproken hoe het feest ging, wat er (nog) beter kon en wat er bijzonder leuk was. Om iedereen te bedanken heb ik kaartjes met persoonlijke complimenten voor iedereen gemaakt en Vika een geweldige taart met alle mensen die mee deden. Kijk maar op de foto 100 waar ons hele team staat en vergelijk die met deze prachtige taart.

Voor nu zeggen we dag en we beginnen met de voorbereidingen voor volgend jaar. Blijf ons volgen!

taart2013taart2013 1

 

Cadeautje voor de winnaar

12 januari 2013

Zoals afgesproken, is de Haas vandaag langs de maker van het winnende kaartje geweest om haar een cadeautje en een brief van Ded Moroz te geven.
Romy heeft een kerstboomvormpje voor een cakeje gekregen, omdat kerstbomen en lekkers bij het winterfeest horen.

Nogmaals gefeliciteerd en veel plezier ermee, Romy!

winnaar2013 1winnaar2013 2

 

Tekening voor Ded Moroz. De winnaar is bekend

7 januari 2013

Ondertussen hebben Ded Moroz en Snegoerotsjka alle kindertekeningen bekeken en er eentje gekozen, zoals afgesproken. Nou, "gekozen"... Alle kaartjes waren zo leuk dat het onmogelijk was om een beslissing te nemen welke het beste was. Daarom heeft Ded Moroz gewoon zijn ogen dicht gedaan en er een kaartje uitgetrokken.

De winnaar is Romy van Hengel. Gefeliciteerd!

winnaar2013

Deze week brengt onze Haas het extra cadeautje van Ded Moroz naar haar.

 
Meer artikelen...