Winterfeest verslag 2014

5 januari 2014

Ons tweede winterfeest is achter de rug. Alles was geweldig! Er kwamen nog meer gasten dan vorig jaar, onze samenwerking was nog beter. Dit alles was het resultaat van enorm voorbereidend werk. Wij zijn er blij mee en zelfs het feit dat we alles zelf moesten betalen (wij hadden geen sponsors dit jaar) was de moeite waard.

Zoals altijd, vertel ik alles over het feest voor diegenen die niet op feest aanwezig konden zijn.

Twee uur voor het begin versierden we de zaal en hebben al het nodige voorbereid. Iedereen wist precies wat gedaan moest worden, daarom liep alles op rolletjes.

De eerste gasten kwamen al om 12.45. Wij (Oxana en Vika) stonden bij de ingang om hen te begroeten. Elk kind kreeg een lekker lolly-cakeje en volwassenen kregen een flyer waar beschreven stond hoe ongeveer ons feest ging verlopen.

Nadat het feest geopend was, begon iedereen Ded Moroz en Sneeuwmeisje te roepen. Drie keer riepen wij maar in plaats van hen kwam heks Baba Jaga, die op haar bezem kwam en zei dat Ded Moroz niet komt en dat ze een brief van hem heeft maar wij die nooit kunnen vinden omdat die in een schatkist zit en de kist kan alleen gevonden worden als we een puzzel-plattegrond maken. Na deze woorden gooide ze de stukjes van de puzzel op de grond en rende weg.

De kinderen hebben de puzzel kunnen maken hoewel het niet zo makkelijk was, en daarna was het helemaal niet moeilijk meer. Volgens de plattegrond ging iedereen van de kerstboom naar de konijntjes, van de konijntjes naar de sterren, van de sterren naar de muziekbar en daarvan was het helemaal niet ver tot de schatkist in een berg sneeuw.

Samen met de Haasjes brachten de kinderen de kist naar de zaal, openden hem en... sneeuwballen gezien, en onder de sneeuwballen — de brief van Ded Moroz en Sneeuwmeisje. Een van de kinderen heeft hem gelezen. Ded Moroz vertelde in de brief dat Baba Jaga hen in haar huisje opgesloten heeft en drie sloten waren betoverd. Om die te openen moesten we drie opdrachten maken.

Natuurlijk wist Vasilisa de Wijze welke opdrachten gedaan moesten worden.
Als eerste moesten we Russisch liedje-spelletje 'Brood" spelen. Zodat alle mensen konden begrijpen wat gedaan moest worden, werd het liedje in het Nederlands en in het Russisch gezongen. Zodra het liedje afgelopen was, hoorden wij het geluid van het eerste geopende slot.
De tweede opdracht was met gesloten ogen de neuzen van de sneeuwpoppen op de plaats zetten (soort Ezeltje prik). En weer was het goed gelukt.
Er was maar een slot over... het derde spelletje was sneeuwgevecht. Sneeuwballen vlogen alle kanten van de zaal op! En toen was het derde slot geopend.

Opeens hoorden wij een telefoon. Dat was Ded Moroz. Hij vertelde zijn hulpje Haas dat hij en Sneeuwmeisje vrij waren en zich naar ons feest haastten.

Terwijl iedereen op hen wachtte, dansten twee Russische schoonheden, een grote en een kleine, een prachtige Russische dans 'Katjusja'. De gasten vonden die zo mooi dat de danseressen een echte ovatie kregen!

En toen... hoorde iedereen het geluid van belletjes en paardenvoetjes. Zodra het geluid stopte, kwamen Ded Moroz en Sneeuwmeisje binnen. Zoals altijd begroetten ze de gasten, gaven complimenten aan hun kleding en de zaalversiering, lieten ze natuurlijk samen met alle mensen de lichtjes in de boom branden en toen wilde Ded Moroz een beetje uitrusten na zijn reis en de kinderen organiseerden een echt concert voor hem: ze vertelden gedichtjes en zongen liedjes.

Alle optredende kinderen kregen lekkere lolly's 'Masja en de Beer' van Ded Moroz en Sneeuwmeisje, en daarna gaven kinderen tekeningen aan hen en gingen op de foto met Ded Moroz en Sneeuwmeisje.

De uitgeruste Ded Moroz nodigde iedereen uit om een kringdans te doen. Dit jaar kwamen er zo veel kinderen op het feest dat er twee kringen waren. Terwijl we in de kring stonden, koos Sneeuwmeisje vier kinderen in mooie kostuums. Ded Moroz legde uit dat ze alle kostuums mooi vonden en voor deze vier wilden ze ook nog snoepjes geven.

Vervolgens kwam de tijd om de twee beste tekeningen te kiezen. Het was moeilijk om te doen omdat kinderen hun best gedaan hebben, daarom deden Ded Moroz en Sneeuwmeisje gewoon hun ogen dicht en pakten twee tekeningen zonder te kijken. Die kinderen kregen voor hun creaties dvd's 'Masja en de Beer'.

Maar dat was nog niet alles! Ded Moroz zei dat iedereen zeker een cadeautje krijgt. De Hazen sleepten de slee met de zak naar het midden van de zaal en Ded Moroz en Sneeuwmeisje gaven alle kinderen cadeautjes. Daarna namen ze afscheid van ons en gingen naar andere kinderen.

En toen vond Haas nog een zak van Ded Moroz. Wij openden die en zagen... sneeuw!

De presentatrices bedankten alle mensen voor geweldige sfeer en namen afscheid tot het volgend jaar. Op vrolijke muziek speelden de kinderen een tijdje in de sneeuw en toen ging iedereen langzaam weg. Met goed humeur, met cadeautjes en met leuke herinneringen, hopen wij.

Wij hebben heel veel geweldige woorden gehoord. Dus wij nemen afscheid alleen maar tot volgend jaar.
Tot ziens, lieve gasten, hartelijk dank! Wij zien elkaar volgende keer weer!